https://www.youtube.com/watch?v=9EE3bcFZmtw


UWAGA !!!

ZOO SAFARI BORYSEW CZYNNE JEST W KAŻDY
DZIEŃ TYGODNIA W NIEDZIELĘ I ŚWIĘTA
(BOŻE CIAŁO) W GODZINACH: 9.00 - 19.00

Film

Saguinus oedipus 

Występowanie: AMERYKA POŁUDNIOWA – PN. KOLUMBIA                                                                                

Wygląd: Osiągają długość 30cm, ogona 30-40 cm, i średnią wagę 430g. Posiadają charakterystyczną grzywę dłuższych, białych włosów na głowie. Skóra twarzy jest czarna lub ciemnoszara i niemal bezwłosa. Brzuch oraz kończyny są białe, strona grzbietowa w różnych odcieniach brązu. Grzbiet ciemnobrązowy bądź ceglasto-brunatny.                                                                                                                                                                      

Środowisko naturalne: Lasy tropikalne, czasem tereny krzewiaste.                                                                              

Pożywienie: Pokarm stanowią przede wszystkim owady, pająki, zdarza się jednak, że poluje na małe ptaki, gady i płazy.  Dieta uzupełniana jest owocami i kwiatami oraz żywicą drzew.                                                                                                                  

Długość życia: ok. 15 lat                                                                                                                                                

Zachowanie: Posiadają one bogaty repertuar dźwięków, podobnych do ptasich treli. Tamaryna białoczuba jest aktywna w dzień, noce spędza w rozgałęzieniach konarów. Zwierze nadrzewne o dziennej aktywności. Tamaryny wydają bogatą gamę odgłosów,  z czego do tej pory wyodrębniono i opisano 38, niektóre jednak są niesłyszalne dla ludzkiego ucha. Z dźwięków tych składane są "pieśni" wyrażające emocje lub ostrzegające intruzów, przed wkroczeniem na zajęte terytorium. W momencie wzburzenia, potrafią postawić grzywę i zmarszczyć twarz. Żyją w stadach rodzinnych, liczących zwykle 2 do 8 osobników.                                                                                                                                                          

Ciekawostki:  Małpy z rodzaju szerokonosych małp właściwych, jako jedyne, zamiast płaskich paznokci, mają pazurki. Niemiecka nazwa gatunku to "Lisztaffe", czyli "małpa Liszta" na cześć oryginalnej fryzury węgierskiego kompozytora Franza Liszta. W naturze gatunek ten jest krytycznie zagrożony, jest jednak równocześnie popularnym zwierzęciem utrzymywanym amatorsko. Osobników w niewoli żyje ponad dwukrotnie więcej niż na wolności. Status ochrony wg IUCN - CR (krytycznie zagrożony)