Lama zdjęcia

Lama glama

Królestwo: Zwierzęta.

Gromada: Ssaki.

Rząd: Parzystokopytna.

Rodzina: Wielbądowate.

Rodzaj: Lama.

Gatunek: L.glama.

IUCN: DD – nie notowana.

Występowanie: Ameryka Południowa, głównie Boliwiaoraz Argentyna.

Wygląd: Dorasta 120cm w kłębie. Waga samca to ok. 200kg, samicy 150 kg. Okrywa włosowa jest zawsze dwu frakcyjna ,przy czym frakcja zewnętrzna występuje w różnych odmianach. Umaszczenie lam jest niezwykle bogate. Występują wszelkie kombinacje kolorów i łat.

Środowisko naturalne: Rozległełąki porastające płaskowyże Andów.

Pożywienie: Wszelkiego rodzaju trawy i zioła.

Zachowanie: Żyją w grupach rodzinnych ,które łączą się w większe stado. Budowa pyska i brak uzębienia na szczęce pozwala na charakterystyczne plucie cuchnącym, przeżutym pokarmem- co stanowi jedyną broń tych zwierząt.

Ciekawostki: Lama jest udomowioną formą gwanako oraz bliska krewną wielbladów z Afryki i Azjji. W Andach jest hodowana od kilku tysięcy lat. Uważana jest za jeden z pierwszych „gatunków” celowo stworzonych przez człowieka. Wszechstronne wykorzystanie obejmuje: wełnę, skóry, mięso i mleko. Nawet odchody znajdują zastosowanie jako nawóz i opał. Ze względu na swój łagodny charakter i prędkość uczenia się jest popularnym zwierzęciem w zoo, agroturystyce i jako zwierze towarzyszące.