pozyczki online

 

Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Ary zdjęcia

Ara militaris

Występowanie: Ameryka Południowa

Środowisko naturalne: Żyje zarówno na nizinach jak i w górach Meksyku, Kolumbii, północno-zachodniej Wenezueli, północnego Peru, Ekwadoru i Boliwii. Można nawet spotkać ją w Andach na wysokości 3500 m n.p.m. Na ogół żyje jednak w dżungli, w koronach wysokich drzew, skąd wyfruwa na plantacje kukurydzy lub do sadów.

Wygląd: Brzuch, szyja, głowa i plecy koloru zielonego. Na czole przy woskówce ara ma czerwoną plamę. Piórach na końcach skrzydeł mają kolor niebieski, a ogon niebiesko-czerwony. U tego gatunku ary nie występuje dymorfizm płciowy. Samica składa zazwyczaj dwa białe jaja i wysiaduje je przez 24-26 dni. Młode dość długo siedzą w gnieździe.

Zachowanie: Miła i przyjazna, może nauczyć się powtarzania wielu wyrazów, mimo że niektórzy uważają ją za mniej uzdolnioną od innych ar. Odpowiednio młode ptaki szybko stają się posłuszne i oswojone. Ara jest hałaśliwa, a najgłośniej zachowuje się w locie. Młody, oswojony ptak przestaje wydawać naturalne dźwięki.

Pożywienie: Żywi się nasionami słonecznika, kukurydzą, orzechami ziemnymi, pszenicą, owsem, biszkoptami, marchwią, owocami i gałązkami, które chętni skubie.