Ara zdjęcia

Zwana po innymi nazwami: Ararauna zwyczajna lub Ara niebieskoskrzydła

Występowanie: Zamieszkują Amerykę południową. Od Panamy do południowej Brazylii.

Środowisko naturalne: Ich środowisko to tropikalne lasy deszczowe.

Wygląd: Długość ciała 76-90 cm, waga 900- 1500 g., rozpiętość skrzydeł 35-50 cm. Ary to gatunek posiadający wiele odmian barwnych. Dla przykładu Ara hiacyntowa, szafirowa czy zielona.

Jest to jedna z największych papug. Ma niezwykłe niebiesko żółte umaszczenie, a boki jej głowy pokryte są białą skórą poprzecinaną czarnymi prążkami. Charakterystyczny zakrzywiony dziób, służy również do wspinania się po drzewach.

Pożywienie: Ary z łatwością pokonuje nawet najtwardsze orzechy. Żywią się głównie owocami, nasionami, orzechami. Zjada około 20 gat. roślin z czego część jest trująca dla innych zwierząt.

Zachowanie: Zaliczana do papug właściwych odznacza się dużą inteligencją. Ary to „ptaki mówiące”.

Samica wysiaduje 2-3 jaja. Inkubacja trwa 28 dni. Często parują się na całe życie, czasem tworzą grupy (powyżej 25 osobników).

Są to przyjazne i towarzyskie ptaki, ale potrafią być agresywne i dotkliwie zaatakować intruza.

Dożywają nawet 100 lat (średnio 60).

Ciekawostki: Dla papug jak i większości ptaków pokarm jak nasiona kawy, czekolada oraz avokado są toksyczne.