Strusie

 Struthio camelus African ostrich

Środowisko naturalne: Pustynie i półpustynie o skąpej roślinności. Struś masajski – sawanna.

Wygląd: Ubarwienie: samiec – czarne, jedynie pióra na końcach skrzydeł i ogona białe; samica – cała brązowa, końce wszystkich piór białe. Głowa, górne 2/3 szyi i nogi nagie. Barwa skóry pozwala odróżnić poszczególne podgatunki. Posiada dwa palce u stopy; większy – odpowiednik palca środkowego – potężny, zaopatrzony w pazur, mniejszy – odpowiednik palca zewnętrznego, pozbawiony pazura.

Pożywienie: Roślinne, czasem łapią niewielkie gady. W żołądku mięśniowym zwanym mielcem znajdują się gastrolity pomagające w trawieniu pokarmu.

Zachowanie: Ma doskonały wzrok – widzi dobrze na odległość do 5 km. Zwykle w stadach po 5–6 osobników (jeden samiec z haremem), w towarzystwie innych zwierząt. Rzadko stada do 50 sztuk.

Gniazdo W formie płytkiego dołu w piasku. W gnieździe jaja wszystkich samic haremu (15 do 60 sztuk).Jaja Duże, nawet do półtora kilograma, o objętości kilkudziesięciu kurzych jaj. Mają wymiary 16x12 cm. Wysiadywanie Jaja wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 5 do 6 tygodni głównie przez samca (w dzień czasem zmieniany przez którąś z samic). Rodzice wykazują silny instynkt opiekuńczy.

Ciekawostki: Największy obecnie żyjący ptak. Największe samce mogą osiągać nawet do 3 m wysokości, a masa ich ciała dochodzi do 150 kg.

Są to największe i najszybsze nielotne ptaki lądowe. Na dłuższych dystansach biegają 

z prędkością 50 km/h, a w sprincie nawet 70 km/h. Mogą żyć do 45 lat. Wbrew popularnemu przekonaniu struś nie chowa głowy w piasek. Stereotyp ten powstał gdyż strusie mają zwyczaj w razie zagrożenia schylać głowę nisko ku ziemi.

Od kilkudziesięciu lat struś jest zwierzęciem hodowanym przez człowieka, w celu pozyskiwania jaj, mięsa, skór oraz piór.