Owce

Barbary Sheep Ammotragus lervia

Występowanie: Afryka północna

Wygląd: Wysokość w kłębie wynosi do 100 cm, waga zaś od 40 do 140 kg. Kolor okrywy na grzbiecie zmienia się z wiekiem z piaskowego do nawet ciemnego brązu. Brzuch i wewnętrzna strona nóg są jaśniejsze. Na brodzie, gardle i górna część nóg obrośnięta dłuższą sierścią. Może występować rzadka grzywa. Zakrzywione do tyłu, trójkątne w przekroju rogi, obecne są u obu płci. Samce mają je jednak zdecydowanie , niekiedy nawet dwukrotnie dłuższe i bardziej zakrzywione.

Środowisko naturalne: Tereny skaliste.

Pożywienie: Rośliny trawiaste, krzewy i porosty.

Zachowanie: Zwierzęta odporne na brak wody, którą potrafią uzyskiwać z pożywienia, jednak gdy jest dostęp do jakiegoś zbiornika, lubią w niej odpoczywać. Aktywne wczesnym ranem i o zmierzchu. Przestraszone zastygają w bezruchu. Żyją małych stadach. Samce prowadzą walki pokazowe, aby zdobyć jak największą ilość samic.

Ciekawostki: Z powodu masowych polowań , gatunek uznano za zagrożony wyginięciem. Dzięki dużym zdolnościom adaptacyjnym, udało się introdukować owce grzywiaste w wielu rejonach świata, takich jak Hiszpania, Stany Zjednoczone, Meksyk, bardziej południowe rejony Afryki, a nawet na wyspę La Palma na Kanarach. W niewoli dożywają 20 lat, na wolności jedynie 10.