Mangaba

Występowanie: Afryka – od Nigerii po Kamerun.

Wygląd: Osiągają długość 100 – 150 cm i wagę do 15kg. Ich ciało pokrywa brązowoszara sierść, z wyjątkiem bokobrodów, piersi i wewnętrznej powierzchni kończyn, których włosy są białe. Na szczycie głowy znajduje się charakterystyczne rude rozjaśnienie od czego wzięła się nazwa gatunku. Twarz pozbawiona jest włosów.

Środowisko naturalne: Nadbrzeżne lasy równikowe.

Pożywienie: Podstawę ich diety stanowią orzechy, nasiona i dojrzałe owoce. Nie gardzą także soczystymi pędami roślin. Sporadycznie wzbogacają dietę o drobne kręgowce.

Zachowanie: Zwierzęta te równie dobrze czują się w koronach drzew jak i na ziemi. Są jednym z zaledwie kilku gatunków małp potrafiących pływać. Żyją w stadach liczących 10-40 osobników. Jako że żyją w gęstych lasach dźwięk jest główną formą komunikacji między danymi osobnikami. Wykształciły pod gardłem specjalne worki, szczególnie dobrze widoczne u dorosłych samców, dzięki którym odgłos wydawany w razie niebezpieczeństwa niesie się po lesie i ostrzega resztę stada.

Ciekawostki: W Afryce często nazywane są małpami czterookimi z powodu śnieżnobiałych powiek, które przypominają drugą parę oczu. Powieki te pełnią jednak bardzo ważną funkcję w komunikacji. Są bardzo dobrze widoczne na ciemnej skórze, a kombinacje mrugnięć to sygnały, których małpy używają do wzajemnego porozumiewania się.