pozyczki online

 

Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Mandryle zdjęcia

Mandrill Mandrillus sphinx

Występowanie: Afryka Zachodnia (Kamerun, Gabon, Kongo, Gwinea Równikowa).

Wygląd: Samce osiągają długość do 80 cm i masę około 35kg, wybitnie duże osobniki mogą przekraczać nawet 50 kg, samice są wyraźnie mniejsze. Samce posiadają niezwykle charakterystyczne niebiesko-czerwono-fioletowe ubarwienie pyska. Również ich modzele pośladkowe są niebieskawo zabarwione. Samice i młode mandryle są znacznie skromniej ubarwione. Sierść jest dość długa, zielonkawobrunatna z wierzchu, żółtawa na brzuchu.

Środowisko naturalne: Tropikalne lasy deszczowe i lasy sawannowe.

Pożywienie: Wszystkożerne. Owoce, orzechy, korzonki, liście, bezkręgowce (jak ślimaki i skorpiony), a także mniejsze kręgowce (żółwie, żaby, ptaki, gryzonie), sporadycznie małe antylopy.

Zachowanie: Mandryl prowadzi stadny, naziemny tryb życia, sprawnie porusza się jednak także wśród koron drzew, wśród których spędza również noce. Grupy składają się zwykle z 30-50 osobników i zwane są haremami, w okresie obfitości pokarmu, łączą się one w stada około 120 osobników. Największe zaobserwowane stado liczyło około 1300 osobników. Grupy składają się głównie z samic i ich potomstwa, samce prowadzą samotniczy tryb życia.

Ciekawostki: Największa z małp nieczłekokształtnych.