https://www.youtube.com/watch?v=9EE3bcFZmtw


UWAGA !!!

ZOO SAFARI BORYSEW CZYNNE JEST W KAŻDY
DZIEŃ TYGODNIA W NIEDZIELĘ I ŚWIĘTA
(BOŻE CIAŁO) W GODZINACH: 9.00 - 19.00

Film

Gnu w ZOO

Black wildebeest Connochaetes gnou

Występowanie: Tereny Afryki południowej (okolice Kapsztadu).

Wygląd: Słabo widoczny dymorfizm płciowy. Długość ciała może przekraczać 2m, a waga osiągać 180kg. Ubarwienie ciemnobrunatne. Długie, czarne włosy na brodzie i podgardlu. Charakterystyczny, odcinający się od reszty ciała, długi (90cm) biały ogon. Potężne, zakrzywione rogi występują u obojga płci.

Środowisko naturalne: Płaskie obszary trawiaste i krzaczaste.

Pożywienie: Przede wszystkim żywią się trawą, jednak nie gardzą też krzewami ani sukulentami.

Zachowanie: Są zdecydowanie bardziej aktywne w niższych temperaturach. W godzinach największego natężenia słońca, zwykle leżą i odpoczywają. Walki zdarzają się sporadycznie, gdyż samce straszą agresora głośnym prychnięciem i opuszczeniem głowy. Jeśli to nie starczy, konfrontacja może toczyć się na śmierć i życie, gdyż ustawione na wprost rogi, są wielce niebezpieczne.

Ciekawostki: Ich afrykańska nazwa – "ge-nu„ , pochodzi od dźwięku o takim właśnie brzmieniu, który dość często wydawany jest przez te zwierzęta. Gatunek ten w zasadzie wyginął na wolności. W krytycznym momencie ich liczbę szacowano na 300 osobników. Dzięki intensywnej pracy prywatnych rezerwatów oraz wielu ogrodów zoologicznych na świecie, obecnie populacja jest na poziomie ponad 10 tys.