Ogród Zoologiczny Zoo Safari Łódź

Mapa ZOO

 

 

Polecamy

 

Lemur

Eulemur albifrons

Występowanie: MADAGASKAR, KOMORY

Wygląd: Rodzina małpiatek potocznie nazywanych lemurami, często mylone z lemurkami, które wcześniej zaliczane były do lemurów jako podrodzina Cheirogaleinae, obecnie stanowią odrębną rodzinę Cheirogaleidae. Ssak należący do średniej wielkości lemurów z długim ogonem i długimi kończynami, przy czym kończyny tylne są dłuższe od przednich. Lemury mają puszyste, miękkie futro, często kontrastowo ubarwione. Część twarzowa głowy jest zwykle wydłużona, uszy małe, zaostrzone, oczy duże, osadzone blisko siebie, skierowane do przodu. Dłonie i stopy chwytne z przeciwstawnymi palcami. Zupełny lub częściowy brak górnych siekaczy, górna warga podzielona, wilgotna, sztywny fałd w dolnej stronie języka (podjęzyk). Posiada długi puchaty ogon wspomagający go w utrzymaniu równowagi w czasie skoków oraz lądowania. Samiec ma szaro-brązową górną część ciała, z ciemniejszymi dolnymi kończynami i ogonem. Głowa samca jest biała, umaszczenie takie pojawia sie wraz z wiekiem dojrzewania. Górna część ciała samic jest czerwono-brązowa, nogi są ciemniejsze niż u samców, głowa ciemna. Średnia masa ciała 2,3 kg , długość ciała do 40 cm, a ogon mogą dorastać do 50 cm.

Środowisko naturalne: Lemury są gatunkiem endemicznym - występują naturalnie na wybranym, ograniczonym obszarze. Zamieszkuje przeważnie otwarte,  wilgotne lasy deszczowe na północno – wschodnim Madagaskarze. Zamieszkuje odległe tereny północy w rejonach rzeki Bemarivo, w pobliżu Sambava oraz w okolicach Rezerwatu Betampona. Gatunek spotyka się także na zachodzie okolic Tsaratanana.

Długość życia: Maksymalny okres życia w środowisku naturalnym, mieści się między 20 a 25 lat. W niewoli może żyć do 36 lat. Upływ lat przebiega bez wyraźnych oznak starzenia się oraz ciągłej zdolności do reprodukcji.

Pożywienie: Na ich dietę składają się zielone części roślin, kłącza, owoce, nasiona, owady i drobne kręgowce. W naszym Zoo zjadają też płatki owsiane, gotowane jajka, drewnojady, ich przysmakiem są banany oraz rodzynki, które dostają w małych ilościach, ponieważ zwierzęta te są podatne na cukrzycę.

Zachowanie: Gatunek aktywny o różnych porach dnia i nocy. Żyją gromadnie. Prowadzą nadrzewny tryb życia. Łatwo się oswajają. Przejawiają zachowania terytorialne. Podstawowa jednostką socjalną jest grupa w której dominują samice licząca do 30 osobników. W odróżnieniu od innych przedstawicieli tego gatunku, samice są tak silnie dominujące. Każda z grup ma swoje terytorium którego pilnie strzeże. Ciąża u lemurów trwa ok. 135 dni po której rodzą się 1,2 lub nawet 3 młode. Szczególnie dobrze rozwiniętym zmysłem u lemurów jest węch. Najczęściej do komunikacji używane są fermony. Lemury mogą oznaczać teren substancją z gruczołów zapachowych znajdujących się na nadgarstkach, wewnętrznych okolicach łokci, szyi a także skóry moszny u samców. Do komunikowania sie często używana jest wokalizacja. Pole widzenia lemurów jest bardzo szerokie, jednak dość nieostre. W okresie zimowym zostały oswojone i jedzą z ręki.

Ciekawostki: Lemury stały się popularne dzięki obecności w filmach animowanych, m.in. "Dinozaur", "Madagaskar. Wyraz "lemur" odnosił się do duchów i upiorów, które były poddawane egzorcyzmom podczas festiwalu Lemuria w Starożytnym Rzymie.