Bawół

Pochodzenie: Afryka.

Występowanie: Środkowa Afryka.

Rodzina: Krętorogie (Bovidae).

Wygląd: Bawół leśny to potężne, mocno zbudowane zwierzę. Jest spokrewniony z bizonami, bawołami azjatyckimi i bydłem domowym.

Zachowanie: Zamieszkują tereny trawiaste i suche równiny sięgające do rzek.  Zwierzęta codziennie muszą korzystać z wody, nigdy nie przebywają dalej niż 15 m od jej źródła. Stado bawołów w poszukiwaniu wody wędruje w ściśle ustalonym porządku.  Prowadzi je samiec lub samica, najlepiej znające teren. Stada podstawowe złożone z bawolic i młodych maszerują oddzielnie w kolumnach. Stado zamykają osobniki starsze lub chore i kilka samców wyższych rangą.